Over het algemeen genomen is de deurmat rechthoekig en is bedoeld om gasten te verwelkomen, waarbij tegelijkertijd de schoenen worden schoongeveegd voordat een woning of gebouw  betreden wordt. Het gebruik is zeer specifiek en ze worden gemaakt van diverse soorten materiaal.

De maatwerk deurmatten op maat variëren in hardheid en grootte van de borstel, ze kunnen gemaakt zijn van rubber, katoen, palm- of kokosvezel en tegenwoordig wordt er eveneens gekozen voor recyclebare materialen zoals plastic flessen en rubber banden. Dit heeft als reden om de vervuiling tegen te gaan, zodat het niet in het milieu terechtkomt.

Antislip functie

Alhoewel de fabricage van deurmatten geen enkele bouwstof uitsluit is het toepassen van antislip materie populair. Dit gebeurt vaak bij de wat fijnere droogloopmat om het gevaar van uitglijden uit te sluiten. Het voordeel van dit type mat is de wasbaarheid. Normaal gesproken passen ze goed in de wasmachine. 

Over de vorm van een mat valt veel te zeggen. Het hoeft niet per sé rechthoekig te zijn. Je kunt er altijd wel één vinden met een totaal ander uiterlijk, sommigen zijn in hartvorm, vermomd als fruit of ieder vorm die je maar wenst.

De boodschap op de mat is ook niet standaard. Vaak staat er niets op of een eenvoudig welkom. Het is echter wel mogelijk om er alles op af te laten drukken. Dit kan een logo zijn van een bedrijf, maar het kan ook een foto zijn of een afbeelding van je favoriete schilderij.

Deurmat als vloerkleed

Een deurmat hoeft niet alleen gebruikt te worden als entree voor je woning. Het kan ook neergelegd worden als vloerkleed, wanneer je bijvoorbeeld iets origineels hebt gecreëerd waarbij je liever niet ziet dat iemand er zijn voeten mee afveegt.

Van oudsher worden de deurmatten gezien als verwelkoming van gasten en dienen voor het achterblijven van vuil, maar de tijden veranderen. Natuurlijk is het slim om je bezoek de mogelijkheid te bieden om de schoenen af te vegen en bij een klimaat zoals het onze is het ook zeker geen luxe om binnenshuis een droogloopmat te hebben liggen.

De variatie in het aanbod zoals we dat vandaag de dag kennen biedt mogelijkheden om je eigen creativiteit te stimuleren. Een deurmat ontwerpen kan net zo leuk zijn als het bedrukken van een T-shirt.

In dat geval wordt het iets om mee te pronken, zeker als je het zelf als een meesterwerk beschouwd. Het overstijgt dan de functie en krijgt een meerwaarde. Dan wil je zeker niet dat het nat en vies wordt en dan ligt het veel beter in huis.